Tuesday, December 15, 2009

„Tijd Koude Oorlog nog weinig onderzocht”


15-12-2009 11:30 Kerkredactie

Dr. Beatrice de Graaf.

DEN HAAG – Waar het gaat om het communistisch tijdperk ligt er nog altijd een enorm onderzoeksterrein braak, stelt dr. Beatrice de Graaf. Deze maand is het vijf jaar geleden dat de historica in Utrecht promoveerde op de dissertatie ”Over de Muur. De DDR, de Nederlandse kerken en de vredesbeweging”.

„Ronduit jammer” vindt De Graaf het dat er sinds 2004 niet één proefschrift op dit gebied meer is bijgekomen, zegt ze in het vandaag verschenen nummer van het christelijk familieblad Terdege. „Er ligt nog een enorm onderzoeksterrein braak. Kilometers archiefmateriaal van de voormalige geheime diensten in de Oostbloklanden zijn nog nooit wetenschappelijk onderzocht. Neem ook een thema als de Bijbelsmokkel, of de betrekkingen van Nederlandse kerken met christenen in Roemenië, Tsjechoslowakije of Hongarije.”

Lees verder: http://www.refdag.nl/artikel/1451315/Tijd+Koude+Oorlog+nog+weinig+onderzocht.html?nieuwsbrief=1

Voor delen van het boek: http://books.google.com/books?id=jkQ5N4H4m-kC&dq=Over+de+Muur.+De+DDR,+de+Nederlandse+kerken+en+de+vredesbeweging%E2%80%9D.&printsec=frontcover&source=bn&hl=en&ei=o8YnS7P6Jo-smwP4zeioDQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CB0Q6AEwAw#v=onepage&q=&f=false