Huiswerk voor de theologie
Overweldigend en bemoedigend was de wereldzendingsconferentie voor veel deelnemers. Maar dat is niet genoeg, weet de organisatie. De Lausanne Conferentie, voor wereldzending, is afgelopen. En nu? Redacteur Reina Wiskerke maakt een balans op.
Er ligt een hypotheek op de Lausanne Conferentie voor wereldzending. Er moet invloed van uitgaan op de missie van de kerk in deze wereld. Niemand kan er helemaal de vinger op leggen. Het moet nog bezinken, zegt menigeen.
Een inventarisatie van de signalen die de internationale conferentie, gehouden van 16 tot 25 oktober in Kaapstad, heeft afgegeven.
1. Integriteit en eenvoud
De oproep van de Britse theoloog Chris Wright tot nederigheid, integriteit en eenvoud sloeg in. Aanleiding was de bloei van het welvaartsevangelie, dat succes, gezondheid en rijkdom belooft. De Nigeriaan Femi Adeleye was een van de Afrikaanse voorgangers die zich in Kaapstad tegen het fenomeen keerden. De leden van zijn kerk worden er via televisie mee gebombardeerd, met dank aan zenders uit Noord-Amerika en Europa. Zijn landgenoot Cyril Okorocha spreekt van het evangelie van begeerte, dat ook door Afrikaanse predikers gebracht wordt. 'Het zijn wolven in schaapskleren.'
De oproep tot bekering betrof ook westerlingen die het welvaartsevangelie in theorie afwijzen. 'In het westen léven wij het welvaartsevangelie', zegt Wout van Laar droog - hij was als secretaris van de Nederlandse Zendingsraad in Kaapstad.
Onder leiding van Wright is verder berouw getoond over zendingswerk dat succes baseert op groeicijfers. De Nederlandse Anne-Marie Kool, als hoogleraar missiologie voor Midden- en Oost-Europa, gestationeerd in Budapest, merkt op: 'De Bijbelse manier van zending, waarbij het niet gaat om de grote getallen, maar om het kleine, om de kwaliteit en om wat in stilte gedaan wordt. Zendingswerk wordt nu veelal gedomineerd door fondswerving en door eisen van donoren. Je moet ook in Europa met statistieken, resultaten, output komen.
Wrights oproep vond verder een echo in het motto 'terug naar de basis'. Het werd gebruikt om te zeggen dat 'we opnieuw moeten leren wat het is om Christus te volgen'. Anderen benadrukten ermee dat de kerkelijke gemeente terug moet naar haar kerntaak en dat is missie.
Lees verder: Geloof - Nederlands Dagblad