Thursday, April 11, 2013

Gebedskalender GZB week 18 (zondag 28 april t/m zaterdag 4 mei 2013): Midden- en Oost-Europa

Anne-Marie Kool werkt sinds 1987 in Hongarije en Midden- en Oost-Europa, sinds 1997 als hoogleraar missiologie. In haar werk staat centraal de bezinning op de missionaire vragen van kerken in Midden- en Oost-Europa te bevorderen, opdat die mogen uitgroeien tot open, gastvrije, getuigende gemeenten van Jezus Christus in de wereld van vandaag.

Zondag 28 april:
Angst en verdeeldheid doordrenken de Hongaarse samenleving, als gevolg van een diep wantrouwen. Bidt voor de doorwerking van de bevrijdende kracht van het Evangelie.

Maandag 29 april:
De economische crisis werkt verwoestend in Midden- en Oost Europa en gaat gepaard met een morele crisis: gebrek aan solidariteit, corruptie, nietsontziende jaloezie. Bidt voor regeringsleiders die zich geplaatst zien voor grote uitdagingen en voor kerkleiders met visie, geestelijk inzicht en onderscheidingsvermogen.

Dinsdag 30 april:
‘Christus is Heer’ klinkt de eerste geloofsbelijdenis. In het “christelijke” oosten van Europa zijn er steeds meer die hun toevlucht zoeken tot afgoden als geld, sex (trafficking!), en volksreligieuze en occulte praktijken, ook zij die officieel kerkleden zijn. Evangelisatie is dringend. Bidt voor predikantsopleidingen en missionaire toerusting van gemeenteleden, dat er op deze actuele vragen in gegaan zal worden, tot opbouw en uitbouw van gemeente.

Woensdag 1 mei:

Velen in Post-Communistisch Europa hebben slechte herinneringen aan de Dag van de Arbeid, en vinden het moeilijk om in hun werk te laten zien dat ze christen zijn. Bidt voor de groei van een christelijke visie op arbeid, m.n. in de vele nieuwe gemeenten in Albanië, waar twee van onze studenten vandaan komen.

Donderdag 2 mei:
De afgelopen jaren zijn rondom Budapest 16 nieuwe gemeenten gesticht, in meerderheid door oud-studenten van het zendingsinstituut. Bidt dat deze jonge gemeenten mogen uitgroeien tot open, getuigende gemeenschappen en tot voorbeelden van verzoening in de zo verdeelde samenleving. Bidt voor deze jonge predikanten die vaak erg eenzaam staan in hun pionierswerk.

Vrijdag 3 mei:
Er zijn veel veranderingen gaande in het Hongaarse onderwijs. Bidt voor Anne-Marie en voor de studenten, voor de voortgang van het werk. Bidt in het vertrouwen dat God ook weer nieuwe wegen zal openen voor Zijn werk.

Zaterdag 4 mei:
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen ook veel Roma (zigeuners) om. Helaas neemt het antisemitisme en antiziganisme sterk toe.
Bidt voor de studenten die zich in hun MA eindscriptie erop bezinnen hoe de kerk in woord en daad het Evangelie onder hen kan verspreiden en dat er visie mag groeien in maatschappij en kerk om Roma mensen liefdevol te bejegenen.