Saturday, April 14, 2012

Niet alles is te koop...!

Amerikaanse Harvard-filosoof Michael J. Sandel houdt zich bezig met een van de grootste morele vraagstukken van onze tijd: is er niet iets mis met een wereld waarin langzamerhand alles te koop is? En zo ja, wat kunnen we doen om te voorkomen dat marktwaarden gebieden binnendringen waar ze niet thuishoren?

Mag een verzekeraar of een werkgever iemand een bonus geven om af te vallen? Moeten we kinderen betalen om boeken te lezen of goede cijfers te halen? Kun je met een prijskaartje aangeven hoeveel een mensenleven het milieu belast? Is het staatsburgerschap te koop voor immigranten die ervoor willen betalen?

Afgelopen decennia hebben marktwaarden de niet-economische normen uit bijna elk levensgebied verdrongen: in de zorg, opvoeding, overheid, kunst, sport en zelfs in het gezinsleven en persoonlijke relaties. Volgens Sandel zijn we zonder dat we het weten van een markteconomie in een marktgestuurde samenleving beland. In zijn nieuwe boek Niet alles is te koop ontketent hij een debat dat tot nu toe ontbreekt in dit marktgestuurde tijdperk: wat is de geëigende plek voor marktwerking in een democratische samenleving? En hoe beschermen we morele waarden en publieke goederen die niet te koop zijn?

Sandel komt naar Nederland en zal op 24 mei aanstaande de lezing ‘What Money Can't Buy, the moral limits of markets' houden tijdens de gelijknamige conferentie georganiseerd door CBE Academica in Amsterdam (Aula VU).
Bron: http://tijdschriftadministratie.nl/module/item/?id=53413

Dit is een belangrijk geluid, juist ook nu in tijd van financiele crisis! A-M