Monday, February 13, 2012

Remény a reménytelen helyzetben -- Fekete Imre


REMÉNY A REMÉNYTELEN HELYZETBEN
2012. február 9 – Friss tudósítás a szabadkai menekültekről
Már tíz napja tart a szibériai eredetű nagy hideg itt Európában. Szerbiában mindenhol nagy hó van és különleges állapotot rendeltek el, az iskolákban például szünetel a tanítás. A menekültek helyzete is kritikusan alakult, akik a magyar határtól 15km-re vannak nejlonsátraikban. Sokan közülük kéz-láb sebekkel vagy tüdőgyulladással lázasan fekszenek a sátraikban. Ebben a nehéz helyzetben maga Isten sietett segítségünkre a következő módon, Pál apostola Rómaiakhoz írt levele 8.28 verse szerint”Jól tudjuk,hogy Isten azoknak,akik őt szeretik…mindent javukra fordít”. Természetesen nem értettük, ez a helyzet hogyan lehetne javunkra nekünk és különösképpen a menekülteknek? Eddig a rendőrség zaklatta kollégáinkat, akik segíteni akartak, a Vöröskeresztnek pedig megtiltották a segítségnyújtást. Meghallotta azonban a média és a bulvársajtó mindezt, akik szeretik a szenzációt és a rendkívüli eseményeket. Most a Kelet-Európa Missziót keresik, hogy adjunk konkrét, hiteles tájékoztatást a menekültek helyzetéről. A bulvársajtóban fényképek és ilyen címek olvashatók: „Emberek fagyoskodnak nejlonsátrakban a mínusz 20 fokos hidegben, a Kelet-Európa Misszió segít nekik”. A hatóságok is felfigyeltek ezekre a hírekre és Szabadka rendőrkapitánya, Varga Tibor kollégánkkal együtt, civil ruhában végigjárta a menekültek sátrait. Másnap a különleges helyzetre való tekintettel kirendeltek a menekülteknek egy olyan panziót, amely már nem működik. Ezen a helyen matracokon alszanak, de már van fűtés és alapvető higiénia a számukra. A menekültek nagyon félnek, ezért egy részük (kb. 40 fő) még mindig a sátrakban lakik. Többségüket azonban már átszállítottuk a panzióba. Számukra garanciát jelent, ha a Vöröskereszttel együttműködve a Misszió munkatársai is velük vannak és segítik a kommunikációt. Nagyon nehéz anyagi helyzetben van a Vöröskereszt: nincs pénzük és nincsenek eszközeik, ezért továbbra is szeretnének, ha a Kelet-Európa Misszió segítene a projektben. Szükség volna téli cipőkre, kabátokra, plédekre, sapkákra, sálakra. A pénz adományból alap élelmiszereket,és téli cipőket veszünk. A menekülteknek hálás köszönetét is szeretnénk tolmácsolni kedves szponzorainknak, akik eddig is segítettetek! Velünk együtt nagyon hálásak a kapott segítségért!
(Nem tudjuk,hogy védett helyen, a panzióban meddig tartózkodhatnak. Lehet ,hogy a szibériai nagy hideg elmúltával ismét mehetnek vissza elhagyott sátraikba? Ez komoly ima témánk,Isten segítségét és tanácsát kérjük hogy adjon végleges megoldást a menekülteknek.)
Mellékeljük a legújabb videofelvételeket, ahol látható a menekültek jelenlegi helyzete.
1. A január 9-én zajlott legújabb látogatásunk során készítettük a város fotósával.
Kollégánk, Varga Tibor nyilatkozik szerb nyelven a médiának. Részletesen elmondja a helyzet kialakulását, múlt év szeptemberétől mai napig:
2. A Pannon TV részletes riportot készített, melyet egész Szerbiában leadtak és a Magyar Televízió is átvette: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rN87fKDlpv8
Szívélyes üdvözlettel,
Fekete Imre
Kelet-Európa Misszió Alapítvány