Een tijdje geleden ben ik benaderd om mee te doen met het programma Focus op de Wereld. Elke week in de nacht van maandag op dinsdag heeft de EO 4 uur live radiozendtijd (van 02.00-06.00 uur). Een onderdeel van dit programma (tweede helft van het laatste uur) op Radio 1 is Focus op de wereld, een telefonisch gesprek met twee christen hulpverleners/zendelingen uit verschillende landen, om en om gepresenteerd door Herbert Codée en Renze Klamer. De insteek van dit gesprek is zowel nieuwsgerelateerd (wat speelt er in het nieuws in uw land) als ook gericht op uw werk: waar bent u mee bezig, hoe leeft u, wat zijn de verschillen met Nederland, etc.
Bij de programma-informatie van de uitzending waar je aan mee hebt gedaan wordt op de website een link geplaatst naar de website van je werk. Mensen kunnen het interview altijd later terugluisteren via de website.
A.s. maandag 16 april om 5 uur 's morgens word ik gebeld en kom ik direkt in de uitzending. Meer informatie: www.eo.nl/denachtop1). Via deze website kunt u de uitzendingen terugluisteren.
Klik door naar:
Achtergrond informatie:
"Ik geef leiding aan het Central and Eastern European Institute for Mission Studies van de Karoli Gáspár Universiteit van de Református Kerk in Hongarije. Het instituut is te vinden in het hartje van Boedapest. Ik ben hoogleraar missiologie aan deze universiteit. Ik werk sinds het eind van de 80-er jaren in Hongarije.
Mijn taken zijn vanzelfsprekend gericht op onderwijs en onderzoek. De studenten met wie ik werk zijn voor een deel studenten van de Karoli universiteit. Die colleges worden gegeven in het Hongaars.
Wij hebben ook een Engels programma het is een Masters in Theology programma gericht op missiologie. We hebben studenten uit b.v. Albania, Georgië en Roemenie, maar ook uit Afrika.
Juist de uitwisseling tussen mensen van verschillende landen en met een verschillende kerkelijke achtergrond maakt het werk heel boeiend.
Naast de gebruikelijke activiteiten van een instituut word ik ook regelmatig gevraagd om deel te nemen aan internationale conferenties. Het gaat daarbij vaak om de vraag naar de recente geschiedenis van Midden en Oost Europa en de vragen die in een postcommunistisch tijdperk leven. Wat betekent het in zo’n situatie een gezonde(n) en getuigende gemeente te zijn? Hoe kunnen wij vanuit de Christelijke opdracht omgaan met de vragen naar verzoening met het verleden en ook hoe moeten wij als gelovige Christenen omgaan met b.v. de positie van de grote groep Roma. En niet te vergeten wat betekent de omvangrijke arbeidsmigratie vanuit verschillende landen voor kerk en samenleving.
Omdat ik al langere tijd hier actief ben word ik ook zeer regelmatig om informatie en advies gevraagd: dat kan zijn een kerkelijke gemeente die een gemeentecontact heeft, iemand die in deze regio wil gaan werken of iemand die actief is in de zending en indringende vragen tegenkomt.
Als er vragen komen over de huidige situatie in Hongarije probeer ik zo duidelijk mogelijk weer te geven dat het belangrijk is om een eenzijdige kijk te vermijden en waar ik op de hoogte ben de context te verduidelijken."